Hier zijn wij ook te vinden:
Artikelen
 
Verslag: Waalsdorpervlakte
geplaatst op 17-04-2009 door Henk | 0 reacties | plaats een reactie

De Waalsdorpervlakte. Een opvallend mooi stuk duingebied ingeklemd tussen de steden Den Haag en Wassenaar. Ongerepte natuur en rustig, zolang je maar in de avonduren het gebied betreedt want overdag hoor je vaak flinke knallen geproduceerd door de leden van de naastgelegen schietvereniging. De Waalsdorpervlakte staat echter niet alleen bekend om haar serene duinen: gedurende de Duitse bezetting zijn hier tientallen Nederlandse verzetstrijders gefusilleerd. Na de bevrijding zijn er ook nog een aantal oorlogsmisdadigers ter dood gebracht zoals Anton Mussert en Max Blokzijl. Al met al dus een plek waar ondanks de rust die er tegenwoordig heerst, zeer heftige dingen zijn gebeurd. Nog steeds wordt hier ieder jaar door de Vereniging Erepeloton Waalsdorp op 4 mei een indrukwekkende herdenking gehouden. Voor wie meer wil weten over deze vereniging en de herdenking klik je op deze link.

De Waalsdorpervlakte stond al jaren hoog op het verlanglijstje van Henk omdat het hem een ideale plek leek om wat EVP experimenten uit te voeren. Het werd dan ook de allereerste locatie waar Danny en Henk uit naam van bandstem.nl een sessie hebben gedaan. Na een rendez-vous in Leiden gingen zij dan ook op een koude aprilavond op weg naar dit fraaie stukje natuur.

Vanaf de parkeerplaats is het nog een klein kwartiertje lopen naar het herdenkingsgebied. Opvallend is dat je ook nog langs een gedeelte van de oude Atlanticwall moet waardoor je wel erg dicht bij de geschiedenis van de tweede wereldoorlog komt. Nogmaals, een buitengewoon interessant gebied en absoluut een aanrader voor iedereen die interesse heeft in de tweede wereldoorlog.

Op de bewuste plek aangekomen, haalden we vanzelfsprekend eerst onze apparatuur voor de dag. Naast de bekende voice-recorders beschikten we ook over een ouderwetse cassetterecorder, zodat we konden kijken of we ook hier stemmen mee konden opnemen. De microfoon van het apparaat hingen we maar provisorisch in een boom en hoopten er het beste van. Het bezoek bestond in feite uit drie onderdelen: allereerst een gezamenlijke sessie waarbij we allebei vragen stelden en daarnaast twee individuele experimenten waarbij Danny en Henk om de beurt een eigen opname maakten.

DISCLAIMER
De verantwoordelijken voor dit verslag wijzen erop dat zij voor dit experiment het terrein van de Waalsdorpervlakte met alle eerbied betreden hebben. Er is slechts een bezoek gebracht aan het openbare gebied. Zo is het verboden heuveltje met de bourdonklok niet betreden en ook hebben zij niet rondgelopen op het grasveld waar de kruizen en bloemenkransen staan.

Wat kunnen wij concluderen na het beluisteren van ongeveer tweeënhalf uur geluidsmateriaal? Wel, er kwam wel degelijk een aantal goed herkenbare stemmen door maar op één boodschap na werden er geen referenties naar de Duitse bezetting gemaakt. Uit ons onderzoek blijkt dat de Waalsdorpervlakte ondanks het feit dat hier verschrikkelijke zaken zijn gebeurd, nu een rustig oord is waar nauwelijks entiteiten rondwaren die iets met de tweede wereldoorlog te maken hebben gehad. De volgende stemfragmenten geven een goede indruk van de avond die wij op de Waaldorpervlakte hebben doorgebracht.

Fragment 1.
Tijdens onze eerste gezamenlijke sessie, vroeg Danny zich hardop af of er onder de bloemenkransen nog mensen begraven liggen. Een entiteit dient zich direct aan en geeft met een nogal ongeïnteresseerde maar duidelijke stem het antwoord: 'k Weet niet'

Fragment 2.
Goed voorbeeld van een lagere entiteit. Aan het begin van de opname wordt er hard 'Dood!' geroepen.

Fragment 3.
Gelukkig worden er ook regelmatig grappige opnamen gemaakt. Het team van bandstem.nl stelt zich aan het begin van de opname altijd netjes voor. Twee vrouwelijke stemmen melden zich en geven aan dat ze dit wel beleefd vinden.

Fragment 4.
Een cryptische opmerking en voor ongeoefende oren misschien een beetje lastig te verstaan. Tijdens de sessie wordt door een entiteit de tekst: 'Wat is er in vredesnaam in zo'n schuur' gezegd. Deze raadselachtige boodschap is helaas niet duidelijk.

Fragment 5.
Een vrouwelijke entiteit geeft aan dat zij geen trek heeft in een opname en bedankt voor de eer met de uitspraak Ik wil niet, ik wil stoppen.' Duidelijke opname en een fraai voorbeeld van omvorming, waarbij het ruisen van de wind is getransformeerd naar een goed verstaanbare stem.

Fragment 6.
De enige entiteit die deze avond een verwijzing maakte naar de fusillades die op de Waalsdorpervlakte hebben plaatsgevonden. Een mannelijke stem doet de uitspraak 'Werd ik beschoten?'